Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Τοποθέτηση περιφερειακού συμβούλου Αλ. Σταθακιού για το επιχειρησιακό προγράμμα της περιφέρειας

Στο περιφερειακό συμβούλιο της 23ης Φεβρ 2015


Όπως ειπώθηκε και απο την επικεφαλής της Παραταξης μας , μεσα σε αυτες τις συνθήκες εχει χαθεί η έννοια της αυτοδιοίκησης. Τρέχουμε μεσα σε ενα περιβάλλον ανταγωνιστικό να "ωριμάσουμε" ( ετσι λένε οι ειδικοί ) κονδύλια απο προγράμματα , συχνά λείπει η πληροφόρηση στους απο κάτω , σε αυτους που εχουν τις αναγκες , αλλα και αυτοί που σχεδιάζουν πρέπει να προσαρμόσουν τα οποία "οράματά" τους σε τυπικές προϋποθέσεις που συχνά αγνοούν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Ολα αυτα δε σε ενα περιβάλλον άγχους να μη χαθούν τα χρήματα. Ετσι η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος που θα μπορούσε να ειναι η κορυφαία διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου, διαδικασία που μπορούσε να φέρει σε επαφή τις ανάγκες με την γνώση , διαδικασία που θα μπορούσε να κανει την κοινωνία να σκεφτεί για την αλλαγη του αναπτυξιακού μοντέλου που εγινε με τον αυτόματο , ερχεται τελευταίο αναμεσα σε έξι θεματα ρουτίνας, αφου οι ειδικοί τροποποίησαν τον προηγούμενο σχεδιασμό , λαμβάνοντας υπόψη νεα κονδύλια και νέες καταστάσεις , επειδη πρεπει το επιχειρησιακό να ειναι παντα επικαιροποιημένο για να διεκδικούμε προγράμματα. 
Βέβαια , ισως απο την άλλη να ειναι ενδεικτικό της απογοήτευσης, η κοινωνία δεν μπορει δεν θελει να σκεφτεί την οποία ανάπτυξη. Της εχουν κόψει τα φτερά τα μνημόνια που όλο γινονται και πιο "αρπακτικά" . 
Πάντως δράττομαι της ευκαιρίας να δείξω με δυο στοιχεία, το πως θα μπορούσε να γινει ο σχεδιασμός πιο αποδοτικός με την συμμετοχή των φορέων σε κάθε φάση , σε πείσμα των καιρών. Θα σας μιλήσω για τον κοινωνικο τομέα που λόγω επαγγελματικής ασχολίας τον ξερω καλά. Με την κα Γωμου , αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχη που ειναι στη Σάμο ειχαμε μια γόνιμη μακρά συζήτηση εκτός μικροφώνων που νομιζω οτι κάπου θα ειναι χρήσιμη, ωστόσο ομως θα αναφέρω κι εδω τα κυρία σημεία :  Αναφέρεται η δημιουργία ενός ξενώνα προσωρινής φιλοξενιας παιδιών και εφήβων στη Λεσβο και μαλιστα υπαρχει και κονδύλι. Οπως μου εξηγήθηκε αυτο υπαρχει επειδη καποιος το ονειρεύτηκε βρήκε το κτήριο και το προχωρεί . Ομως αυτη η ιδέα και αυτη η δυνατότητα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε ολα τα νησιά για παράδειγμα στη Σάμο , εχουν εκφραστεί εδω και καιρό αναγκες για τέτοιον ξενώνα και για παιδιά και εφήβους και για γυναίκες και για τον οποιοδήποτε σε μια δύσκολη κατάσταση χρειαζεται ενα "δωμάτιο διαφυγής" απο μια δύσκολη κατάσταση. Επειτα ακομα και στα νησιά μας πρέπει να δούμε και τους άστεγους . Ειναι άλλος ξενώνας αυτος . Ομως σιγά σιγά πλέον χρειάζεται. Βλέπω για παράδειγμα εδω οτι το πρωην κτήριο της πρόνοιας στην Σάμο , ετοιμάζεται για πολιτιστικό κέντρο . Ομως πολιτιστικό κέντρο η περιφέρεια φτιάχνει και το "Επικούρειο" . ´Εγινε διάλογος για την χρήση αυτού του κτηρίου που χρειαζεται οντως να επισκευαστεί ; Το ψάξαμε καλά ; 
Συνεχίζω με κατι που ξερω ακομα καλύτερα . Τα πιο πολλα Κεντρα Προληψης  κατέθεσαν προτάσεις για το ΕΣΠΑ που μαλιστα σε παλιότερη έκδοση του επιχειρησιακού τις είδαμε καταγραμμενες . Απο ολα αυτα, βλέπουμε να μένει η ανάγκη για δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών του Κεθεα στην Σάμο και τη Λήμνο σε συνεργασια με τα κεντρα πρόληψης. Δεν λεω οτι δεν ειναι ανάγκη η δημιουργία θεσμών δευτερογενούς πρόληψης στα νησιά μας. Ομως υπαρχουν καποια στοιχεια που δεν λήφθηκαν υπόψη . Τα Κεντρα Πρόληψης δεν παραπέμπουν μονο στο Κεθεα, αλλα και στον ΟΚΑΝΑ και στο 18 άνω και σε αλλες δομες καθώς η δουλεια τους δεν αφορά μόνο τα παράνομα ναρκωτικά . Επισης η ίδια η πρωτογενής πρόληψη χρειαζεται ενίσχυση στον τόπο μας, θα σας αναφέρω ενα μονο πράγμα Αλκοόλ . ... Τελος ολοι οι φορεις αντιμετώπισης των εξαρτησεων σε κεντρικό επίπεδο ειπαμε να συνεργαστούμε για να μην κανουμε ολοι τα ίδια και τίποτα , σε σχεση με το ΕΣΠΑ και αλλα προγράμματα και μαλιστα αυτη η συνεργασια εχει λάβει και τον συντονισμό του Υπουργειου Υγείας . Αυτο πρεπει να γινει και στην περιφέρεια μας. Να κληθεί ο  ΟΚΑΝΑ το  Κεθεα το 18 άνω , οι ανάλογες δομες της Θεσσαλονίκης οι εργαζομενοι ολων των Κέντρων πρόληψης της περιφέρειας και να σχεδιάσουμε ενα χάρτη ιεραρχημενων ενεργειών που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν απο το ΕΣΠΑ , και στους 3 πυλώνες της αντιμετώπισης των εξαρτησεων :πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη . Η κα αντιπεριφερειάρχης μου ειπε οτι όλος ο σχεδιαςμος ειναι σε ενα πολυ αρχικό στάδιο . Ελπιζω οι προτάσεις μου για συντονισμό να ακουστούν και θα επανέλθω . 
Τελος βλέπω διάφορα κονδύλια διάσπαρτα για εκστρατείες ενημέρωσης , για προαγωγή της υγείας , για street work , αυτά όλα αν μαζευτούν και υπάρξει καποιος συντονισμός ολων των φορέων θα μπορούσαν να εχουν πολλαπλάσια αποτελέσματα , αντί κάθε φορέας να στοχεύει σε αυτά για να βγάλει ενα φυλλάδιο ας πούμε , θα μπορούσαμε συντονίζουμενοι να κανουμε πολλαπλάσια πράγματα. 

Τέλος ως συμμετέχων στην Επιτροπή αγροτικής πολιτικης απο την παράταξη μας, σημειώνω οτι καμία προταση μας δεν λήφθηκε υπόψη τελικα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου